Бихме искали да ви уведомим ,че не всяка рекламация се приема. Необходимо е да имаме реални доказателства, че дефектът е възникнал по вина на производителя. Затова направете правилна оценка на продукта, за да бъдете сигурни, че възникналите дефекти не са били причинени от неправилна употреба или поддръжка.

Помнете, че нямате основание за рекламация при:

  • естествено износване на продукта;
  • механична повреда;
  • грешен подбор на размера;
  • след самостоятелно нанесени поправки;
  • липса или неправилна поддръжка;
  • външни фактори – нaпр. деформации и разлепване възникнали при сушене на обувките до печки и радиатори;
  • механично пране на обувките;
  • промени в структурата/цвета на кожата, зависещи от естеството ѝ;
  • обезцветяване/изпускане на боя от обувки с хастар, боядисан с естествени оцветители.

Желаете да подадете рекламация? Нищо трудно! Ще Ви опишем как да го направите бързо и лесно.

Можете да се възползвате от двугодишната гаранция, която предлагаме, като ни изпратите имейл със снимки на продукта и проявения дефект. Към тях трябва да приложите и попълнен формуляр за рекламация, който ще ни позволи да разгледаме рекламацията Ви, без да се налага да изпращате артикула обратно. Това са стъпките, които трябва да следвате:Изпратете ни снимки на дефектния или повреден продукт заедно с попълнен формуляр за рекламация (можете да го свалите от тук) на имейл адрес: bigoutlet@abv.bg

След като колегите от отдел „Рекламации“ разгледат жалбата Ви, ще Ви информираме какви са възможните решения. Ще получите отговор (положителен или отрицателен) по имейл, а ако е необходимо, ще Ви помолим да ни изпратите продукта обратно, за да може по-обстойно да се разгледа рекламацията.

При одобрена рекламация можем да Ви предложим: частично възстановяване (в този случай можете да си запазите продукта), пълно възстановяване (изисква се да изпратите обратно дефектния артикул, за да Ви възстановим сумата, която сте заплатили за него, след като го получим), ремонт, а в някои случаи – замяна на нов продукт от същия модел.

Ако снимките се окажат недостатъчни за разглеждане на рекламацията, предстои пълно възстановяване на сумата, ремонт или подмяна на дефектния продукт с нов, ще Ви помолим да върнете продукта със съответния формуляр на следния адрес:

офис ЕКОНТ-Асеновград Запад

Стойчев и синове ООД

0888 381704

Срокът за разглеждане на рекламациите е до 30 дни.

Ще получите уведомителен имейл, когато рекламацията Ви бъде обработена.